2022-2023 YILI BİLSEM ÖĞRENCİ TANILAMA VE YERLEŞTİRME KILAVUZU YAYIMLANDI

2022-2023 YILI BİLSEM ÖĞRENCİ TANILAMA VE YERLEŞTİRME KILAVUZU YAYIMLANDI

2022-2023 YILI BİLSEM ÖĞRENCİ TANILAMA VE YERLEŞTİRME KILAVUZU YAYIMLANDI

 

Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci tanılama sürecine ilişkin işlemler 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinde yetenek alanlarına göre aday gösterilen öğrenciler arasından yapılacaktır.  

Öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri 19-30 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.  

2022-2023 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'nun tamamına ulaşmak için tıklayınız

TAKVİMİN TAMAMI AŞAĞIDADIR.

16.12.2022 642

SIK SORULAN SORULAR

 

* BİLSEM TANILAMA SÜRECİNİ BİTLİS BİLSEM Mİ YAPACAK?

 

Hayır. Aday öğrencilerin tanılama ve yerleştirme süreci sonunda kayıt hakkı kazandığı kesinleşene kadar olan tüm iş ve işlemler, BAKANLIĞIMIZIN Merkez ve İl Tanılama Komisyonları ile okul müdürlükleri tarafından yürütülecektir.

 

* KAÇINCI SINIFLAR ADAY GÖSTERİLECEK?

 

İlkokul 1., 2. ve 3. Sınıf düzeyindeki öğrenciler aday gösterilecek. 

 

--ÖĞRENCİLER HANGİ YETENEK ALANLARINDAN ADAY GÖSTERİLECEK?

 

Öğrenciler, genel zihinsel yetenek, resim ve müzik yetenek alanlarından aday gösterilebilir. 

Bir öğrenci en fazla 2 (iki) yetenek alanından aday gösterilebilecektir.

 

--TÜM ÖĞRENCİLER ADAY OLABİLİR Mİ?

 

Hayır. Her okulda 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinden her bir yetenek alanı için belirtilen her bir sınıf düzeyindeki toplam öğrenci sayısının en fazla %20'si aday gösterilebilecektir.

 

--ÖĞRENCİLERİ KİM, NASIL ADAY GÖSTERECEK?

 

Aday gösterme süreci okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecektir. Aday gösterilebilecek öğrencileri belirlemede bakanlığımız tarafından hazırlanan ve öğretmenlere yardımcı olacak kılavuzlar, gözlem formları mevcuttur. 

 

Sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmek üzere önerilen öğrenci/öğrenciler için "EK-1 Gözlem Formu"nun çıktısı doldurulduktan sonra okul yönlendirme komisyonuna teslim edilecektir. Sonrasında, okul yönlendirme komisyonları, sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmek üzere önerilen öğrencilerin gözlem formlarını değerlendirerek aday gösterilecek öğrencileri belirleyecektir.

 

--BİLSEM TANILAMA VE YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL OLACAK?

 

Süreç iki aşamalı işleyecektir. Tüm aday öğrenciler, birinci aşamada Ön Değerlendirme Uygulaması'na girecektir. 

 

Ön değerlendirme uygulamaları genel zihinsel yetenek alanı için il tanılama sınav komisyonları tarafından belirlenen uygulama merkezlerinde tablet bilgisayarlar üzerinden, resim ve müzik yetenek alanları için ise öğrencilerin kayıtlı bulundukları okullarda elektronik ortamda 14 Ocak - 09 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

Ön değerlendirme uygulamaları tamamlandıktan sonra Bakanlık tarafından belirlenecek puanları geçen öğrenciler yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirme uygulamalarına alınacaktır. 

 

--ÖN DEĞERLENDİRME UYGULAMASI NEDİR?

 

Aday öğrencilerden Bireysel Değerlendirme Uygulamasına girmeye hak kazanacak öğrencilerin belirlendiği bir uygulamadır. Öğrencinin bu aşamayı geçmiş olması BİLSEM'de eğitim hakkı kazandığı anlamına gelmez. Öğrenci ikinci aşamada bireysel değerlendirme uygulamasına katılıp, değerlendirmeden gerekli standart puanları alması gerekir.

 

--BİREYSEL DEĞERLENDİRME NEDİR?

 

Ön değerlendirme uygulamaları tamamlandıktan sonra Bakanlık tarafından belirlenecek puanları geçen öğrencilerin, aday gösterildikleri alanlarda özel yetenek potansiyelinin değerlendirildiği uygulamadır. 

 

Genel zihinsel yetenek alanındaki uygulamalar RAM'larda, resim ve müzik yetenek alanındaki uygulamalar ise BİLSEM'lerde yapılacaktır ancak uygulamalar RAM'ların ve BİLSEM'lerin fiziki koşullarının uygun olmaması durumunda il tanılama sınav komisyonunun kararı doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı diğer kurumlarda gerçekleştirilebilecektir.

 

--BİLSEM TANILAMA SÜRECİ SINAV MIDIR?

 

BİLSEM okul değildir, BİLSEM'e aday gösterilen öğrenciler de sınava tabi tutulmaz. 

 

Ön Değerlendirme ve Bireysel Değerlendirme uygulamaları, öğrencinin mevcut potansiyelini belirleme amacıyla yapılır. Bu açıdan BİLSEM'e yönelik "sınava hazırlık, kurs, kitap" vs tavsiye edilmez. Aslolan, öğrencinin kendi doğal yeteneğini sergileyebilmesidir.

 

--BİREYSEL DEĞERLENDİRME MÜLAKAT MIDIR?

 

Hayır, kesinlikle değildir.

 

Her yetenek alanında öğrencilerin tanılanması için nesnel ve somut ölçütler esas alınır. Subjektif, değerlendiricilerin kişisel kararlarına bağlı bir uygulama söz konusu değildir.

 

Genel zihinsel yetenek alanında bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, geçerliği ve güvenirliği bilimsel olarak kanıtlanmış zekâ ölçekleri, yaş ve sınıf düzeyine göre uygulanır. Resim ve müzik yetenek alanında uzman kişilerden oluşan komisyonlar, bakanlıkça belirlenen özel sorular ve kriterler doğrultusunda bireysel değerlendirme yaparlar.